Välkommen till vår Blogg, en mötesplats för beställare och våra föreläsare, utbildare, moderatorer och underhållare. Genom att våra medlemmar skriver artiklar om de ämnen de verkar inom så kan du som beställare och intressent lära känna dem bättre.

Diabetes kan stärka familjen

 

När en familjemedlem drabbas av diabetes så påverkar det även resten av familjen. När det är ett barn som drabbas så är det inte ovanligt att föräldrar får skuldkänslor:  vad kunde vi ha gjort för att det inte skulle ske? Det är viktigt att inse att du inte hade kunnat göra någonting, och att diagnosen kommer att påverka hela familjen. Men det går att vända till något om inte positivt så i alla fall mindre dramatiskt.

Vår dotter fick diagnosen diabetes typ 1 strax innan hon fyllde tre år. Inte ens läkaren på den vårdcentral i staden vi bodde klarade av att ställa diagnos. I flera veckor tynade hon sakta bort när sjukdomsbilden blev allt mer akut. Fortfarande känner jag stor tacksamhet gentemot den sköterska som vågade ifrågasätta läkarens diagnos eftersom hon själv hade erfarenhet från diabetes. 

Vår berättelse är inte unik. Det finns en bred okunskap bland befolkningen vad diabetes innebär. Fortfarande idag hör man kommentarer som "det är väl bara att sluta äta godis och börja motionera". Att höra sådant strunt känns kränkande för en person som riskerar att vara vaken hela natten för att försöka komma till rätta med ett högt blodsocker vid något så simpelt som en vanlig förkylning. Någon som sedan riskerar att svimma och hamna i koma om de injicerat för mycket insulin för att få ner det. 

För oss så var det ett uppvaknande. Vi bestämde snabbt att vi inte skulle låta vår dotter känna sig ”annorlunda” i hemmet. Om hon inte kunde äta vissa saker-OK, då gjorde inte resten av familjen det heller. Samtidigt som vi unnande henne lyxen av fredagsmys precis som syskon och kompisar-om än med mer kolhydraträknande och blodsockerkoll. 

Den svåra biten var att få skolan att förstå vad diabetes innebär. Okunskapen var-och är säkert fortfarande-tämligen stor om en allvarlig sjukdom som fel- eller obehandlad ofelbart är dödlig. Som förälder så var det viktigt att aktivt bidra till att utbilda och informera skola och omgivning om hur vi gemensamt kan göra tillvaron lättare för såväl den diagnostiserade som familj och omgivning: skola, kamrater med flera. Att gå från tragik och drama till framåtsyftande och omtanke.

Min föreläsning ”När familjen fick diabetes” handlar just som detta. Hur man som förälder kan bidra till att förbättra inte bara barnets utan även samhällets förståelse för diabetes och hur man kan ge inte bara den diagnostiserade utan även familj och omgivning rätt verktyg. Den är dock inte uteslutande för diabetiker och anhöriga, utan kan även ses som en väg att hitta verktyg i all sorts krisbearbetning. 

//Tomas Ahlbeck

 

För mer information om föreläsningen kontakta Liselotte Lättman på Novarum mejl:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För mer information om Tomas klicka här

 

 

 

 

Om konsten att leda på scen

 

Varje gång du leder ett möte står du på scen. Varje gång är framträdandet viktigt, om inte avgörande för vilket resultat du får. Värdskapet, kroppsspråket, konsten att lyssna och involvera deltagarna är några hörnpelare – och det fina är att de alla går att utveckla och träna på!

Som moderator och föreläsare står jag ofta på stora scener, då är det naturligt att förbereda sig mentalt och ha en plan för sitt framträdande. Vad vill jag signalera? Vilken energi vill jag skapa? Ska jag komma in från höger eller vänster? Hur interagerar jag med publiken? Vilka ord börjar jag med?

Jag tror det är precis lika viktigt för de mindre mötena, de där vardagsmötena vi alla någon gång funderar över meningen med. Som mötesledare kan jag med några medvetna val göra annorlunda och förädla mina möten. Och jag kan använda mig själv som verktyg i den sköna konsten att leda på scen. För det är en skön konst, om ibland en utmaning, att stå på scen och leda andra. Det är också en personlig och utvecklande resa att bli mer medveten om hur just jag kan göra skillnad. Och framförallt är det roligt att bli mer uppmärksam på sina egna mönster och snabbt se effekten av förändringarna.

Här kommer några av mina tips:

 • Måna om inledningen av mötet. Visa med ord och kroppsspråk att alla är välkomna. Trygga med tydlig inramning. Syfte, agenda, ramar.
 • Ta plats på scen: Våga använda gester och din röst för att skapa intresse och energi.
 • Involvera: Det finns sällan behov av envägskommunikation. Utan involvering kan du tappa den mest intresserade mötesdeltagare.
 • Ställ öppna frågor som leder vidare och fördjupar dialogen. Var medveten om när det behövs stängda frågor – använd dem restriktivt.
 • Lyssna: Lyssna aktivt och både på det sägs och det som inte sägs. Var en förebild i lyssnandet. Det är en outnyttjad potential i alla verksamheter.
 • Variera: Slentrian och monotoni dränerar möten på energi. Utan energi får vi inte ut det vi vill då människor möts. Variera också variationen. Stå upp, sitt ned, bikupor, helgrupp, gå ut, gäster, film, blädderblock, äpple i vattnet, hembakat och roliga övningar.
 • Var äkta: Hitta ditt sätt att leda på scen, ta sedan ett kliv utanför komfortzonen. Där ska du vara!
 • Förbered dig mentalt: Lägg en liten stund inför nästa gång du leder ett möte och visualisera dig själv på scenen. Hur trygg, stark, komÅsa Lindellpetent och alldeles fantastisk du är!

Testa något nytt på nästa möte, utvärdera och be om feedback. Sedan är den ständiga förbättringen igång och nästa steg blir ännu lättare. Och roligare. Inför nästa möte jag leder har jag bestämt mig för att använda min röst mer medvetet. Att variera i tempo, volym och intensitet. Kanske kommer jag till och med att sjunga en trudilutt framåt kvällen..........

 

//Åsa Lindell

 

Läs mer om Åsa här>>

 

 

Skata2

Redan i mellandagarna…

Skatan, Pica pica, 46 cm lång, svartvit fjäderdräkt, blå metallglänsande vingar och en 25 cm lång grönskimrande stjärt.

Skatan äter främst insekter, daggmaskar, sniglar och bär. Skator plundrar ibland andra fåglars bon och äter upp ägg och fågelungar. Ibland på vintern, om det är ont om mat, kan de äta hundskit. Föda som inte kan smältas kastas upp som spybollar.

Redan i mellandagrarna kan en se skatparet reparera sitt gamla fågelbo och/eller börja på ett nytt. De leta pinnar och försöka passa in dem på rätt ställe. Flera bon kan vara igång samtidigt. När det börjar bli dags att häcka väljs ett av bona.

Hur mycket hannen hjälper till, med att föda upp sin avkomma, går att avgöra på fjäderdräkten. Om hanne och hona är lika till utseendet t.ex. skata, blåmes och talgoxe, så hjälper hannen till med att bygga boet, ruva äggen, ge fågelungarna mat o.s.v. Om hanne och hona är olika till utseendet t.ex. gräsand, och fasan, så hjälper han inte till. Då är han i princip bara snygg och han para sig med honan. Det kan tänkas att han försvarar honan och sin avkomma om det kommer ett rovdjur.

 

Läs mer om och boka Håkan här >>

 

Hkan Lttman 2

 

 

//Håkan Lättman

Vem är Peter Åberg?Peter berg Webb

Peter Åberg har mer än 20 års erfarenhet av global förändringsleding och föreläser några gånger i månaden vid sidan om sitt ordinarie jobb som Finans, IT och HR direktör för en division på Nederman i Helsingborg. Han har föreläst i 16 länder på fem kontinenter och har en gedigen meritlista från FN i New York, flera Svenska Ambassader, läkarkonferenser, handelskammare och är en av Barncancerfondens probono föreläsare. För varje föreläsning som han debiterar så skänker han i kundens namn en kostnadsfri föreläsning till en skola och har på detta sätt nått ut till nästan 15000 barn med sitt viktiga budskap. Om du skulle boka Peter, vilken skola skulle du välja att han föreläser på i anslutning till ditt event?

Peter anser att man finner styrka genom att kartlägga och analysera sina med- och motgångar i livet, både som individ och i sin arbetsgrupp. Våga fira era misstag och motgångar, är en av Peters huvudteser. Han kopplar sina erfarenheter som förändringsledare till sin personliga livshistoria, när han fick lära om att tala och gå efter en svår olycka. Mot alla odds så kom han tillbaka till yrkeslivet och slutförde nästan 5 år efter olyckan New York City Marathon gåendes med sina stödstavar snabbare än 7000 löpare. Peters historia lämnar ingen oberörd.

Peter var nyligen inbjuden av Ola Håkansson som är Supply Chain Director för Verisure Nordics att göra en halvdagsworkshop tillsammans med hans team. De kartlade gruppens mål och individens mål med Peters Post IT silence teknik. Efter att ha lyssnat på Peters föreläsning så delades deltagarna in i smågrupper där de fick dela med sig av sina med och motgångar och hur man kan koppla lärdomarna från dessa till att nå gruppens mål. I anslutning till denna workshop så donerade Peter en kostnadsfri föreläsning till gymnasieskolan Procivitas i Lund där han föreläste på skolans mentorskapsträff där elever som går sista året har en mentor från näringslivet. Bilden nedan kommer från dessa två föreläsningar.

Varmt välkommen att boka Peter som keynote speaker till ditt nästa event.

Peter Åberg Verisure och Procivitas

 

Känslan när du vet att du är 100 % ansvarig för hur du mår är så Empowering!

Du vet att beroende på hur du har valt att tänka, tolka omvärlden och handla påverkar hur du mår.Marie Segelström

Jag har valt att gå upp riktigt tidigt på morgnarna för att jag älskar det. Jag ligger kvar en stund innan jag öppnar ögonen och upplever att jag är vaken, känner örngottets tyg mot min kind, känner in och bestämmer hur jag vill känna mig den här dagen. När jag har myst klart så dricker jag en liter av grönt te och klappar katten länge.......

Efter det mediterar jag 20-30 minuter och sen klär jag på kroppen för träning. Den ställs sen utanför porten för att se vad den vill hitta på. Oftast joggar den en sträcka för att sedan stretcha ut sig, ibland går den hem igen☺️

Väl hemma masserar jag in kroppen med varm sesamolja för att sen avnjuta ett bubbelbad.

Jag promenerar i stort sett alltid dit jag ska när min dag startar. Fram till lunch fastar jag men njuter någonstans fram till lunchen av en snyggkaffe.

 • Hur startar du din morgon?
 • Hur vill du att din dag ska kännas?
 • Är det du som bestämmer över ditt liv?

Ett liv som du har fått och som du kan göra Precis som du vill med👌

Ha en riktigt skön dag 🧘🏽‍♀️

Marie Segelström