Välkommen till vår Blogg, en mötesplats för beställare och våra föreläsare, utbildare, moderatorer och underhållare. Genom att våra medlemmar skriver artiklar om de ämnen de verkar inom så kan du som beställare och intressent lära känna dem bättre.

2018 kontoret armar i kors lågupplöstUppkopplad eller Avkopplad – om konsten att verka i en uppkopplad värld

 

För 10 år sedan hade jag premiär för min föreläsning Uppkopplad eller Avkopplad som handlar om att lära sig se när vi blir hjälpta av digitaliseringen och när vi inte blir det. Det var många som trodde jag var emot digitaliseringen. Jag minns en debatt där en man frustrerad sa ”om du hade varit född på 40-talet hade du varit emot jazzen”.

När jag gav ut boken med samma namn i slutet av 2013 så vet jag inte hur många debatter jag var med i där IT-strateger, digitaliseringsexperter och sociala medier-konsulter alltid såg mig som en motståndare. Även programledaren antog att jag var i ”mot-laget”. Nä. Däremot tror jag vi behöver våga titta på vad som händer med oss människor i en ständigt uppkopplad värld.

Idag börjar vi äntligen, även i Sverige, få en vuxen dialog kring detta. Tack vare Anders Hansens härliga sommarprat och hans serie i SVT nu börjar allt fler förstå att vi kan älska allt digitaliseringen kan göra och samtidigt vara vaksamma när den inte hjälper oss.

Det är fantastiskt vad digitaliseringen kan bidra med. Men det är inte den som kommer att rädda världen. Det är vi människor. Tekniken är som bekant varken god eller ond. Det är vad vi människor gör med den.

På 1980-talet när datorerna gjorde sitt intrång på våra arbetsplatser så jublade vi. Äntligen skulle vi bli av med administrationen! Nu skulle vi får lägga tid på dem vi var till för och det som skapar värde! Hur blev det? Svart på vitt är att en lärare har 14000 klick för att betygsätta en klass, att en läkare på en vårdcentral har färre patienter på en dag än för 15 år sedan, att polisen som får mer resurser varje år hinner jaga färre bovar. Vi sitter och administrerar våra system. Och det var ju inte meningen.

Idag när jag hör alla AI-förespråkare (nej jag är inte emot den utvecklingen heller) så hör jag samma evangelium som på 80-talet. Vi kommer att spara så mycket tid och bli av med så många tråkiga arbetsuppgifter. Jag tror bara inte att det blir så. Men framför allt: Vill vi det?

Det har blivit ett mantra som de flesta företag hela tiden upprepar: ”allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras”. Det är galet. Frågan vi behöver ställa är Vad behöver vi digitalisera? Vill vi ta bort alla enkla jobb (vad nu det är)? Vill vi att de som redan har lågelönejobb inte ska få behålla dem? Vill vi få hamburgaren av en robot? Eller är det en bra första start för ungdomar i arbetslivet?

Idag erbjuder flera kommuner robotkatter till våra äldre (sök på youtube om du inte tror mig, här kan du se stolta områdeschefer som på riktigt tycker detta är en ypperlig idé). Vill du ge din mamma en robotkatt när hon är gammal? Eller ska vi skapa ett samhälle där människor med riktiga händer och känslor tar hand om våra gamla, och låta riktiga katter ligga i knät på dem som vill.

Vi glömmer bort att tänka. Ställa oss frågan när vi blir hjälpta av tekniken och när det faktiskt inte blir bättre med den. Produktiviteten har gått ner i världen de senaste 12 åren, trots alla de nya hjälpmedlen som borde vara till vårt stöd. Ekonomer världen över har haft svårt att förklara detta, men enligt Dan Nixon på Bank of England tycks det bero på att världen har hamnat i en uppmärksamhetskris. Och det känns ju högst rimligt. Alla våra digitala plattformar kräver vår uppmärksamhet hela tiden. Vi arbetar allt mer övertid men får alltså allt mindre gjort. Som en konsekvens av detta så fortsätter de stressrelaterade sjukdomarna att öka år från år.

Min nya föreläsning Stoppa Tiden-från tidsoptimist till tidsalkemist tar upp den största utmaningen för alla i framtiden. Hur kan vi få gott om tid igen. När vi har gott om tid, det är då vi blir som mest effektfulla. Vi kan väl i alla fall konstatera att det här effektivitetsexperimentet inte har fungerat särskilt bra.

Micke Darmell, föreläsare & författare